27 Şubat 2014 Perşembe

bizim evin montessori halleri

Montessori ile tanışır tanışmaz ilk işim kızım için oturma odamızda bir oyun köşesi hazırlamak olmuştu.

sonra yavaş yavaş montessoriyi benimseyip, özümseyip, felsefesini çok sevip hatta aşık olunca daha çok araştırmaya, daha çok okumaya başladım...biliyorum halen yolun çok ama çok başındayım ama doğru yolda olduğumu biliyorum:)

Montessori eğitim felsefesinde çocuğa kendi boyutlarında yaşam alanı imkanı vermek gerekiyor...böylece çocuk daha özgür şekilde hareket edip, biz büyüklerin dünyasındaki devasa eşyaların ve boyu yetmeyecek tezgahların arasında kaybolmuyor...

Bende anladığım kadarıyla, elimden geldiğince kızım için evde bazı değişiklikler yaptım. Bi nevi zeynepciğe minyatür alanlar oluşturdum. Ve bunun çok da faydasını gördüm, halen de görüyorum..

işte fotoğraflarla bizim evin montessori halleri...

mutfaktaki zeynep köşesi...hem evcilik oynuyoruz burada hem de masayı hazırlarken zeynepten kendi çatal ve kaşığını masaya koymasını istediğimde gidip buradan alıyor ve masaya koymaya çabalıyor:)





ve vestiyerdeki minik hanım köşesi...
burayı çok seviyor kuzum...dışarı çıkacağımız zaman botlarını giymesini istiyorum ve hemen sol alttaki siyah botları eline alıp ayağını uzatıyor..buranın kendisine ait olduğunun o kadar farkında ki..bazen döküp oynamak istiyor ama inanırmısınız sadece kendi ayakkabalarının olduğu bölüme dokunuyor:)




ve en önemli alan banyo...biz zeyneple 13 aydan bu yana geç kalmış olsak da bezsiz bebek felsefesini benimsedik ve kızımla iletişim halindeyiz...ya da olmaya çalışıyoruz demeliyim sanırım...çok istikrarlı gidemesek de bence iletişimimiz gayet iyi durumda şuanda...onu başka bir yazıda ayrıntılı anlatırım inşallah..ben zeynep için böyle bir köşe hazırladım ama aslında kuzum klozet adaptörün tercih ettiği için klozete oturuyor çişini yaparken...:)



ve küvetteki banyo malzemeleri köşesi...tarak, sabun, şampuan, lif...

zeynebin kendi odasındaki okuma köşesi...tık tık



oyun köşesinin yerini alan kartondan evimiz:)










5 yorum:

  1. çok güzel değişiklikler yapmışsın canım. Annem de montessoriyi bilmediği halde Sare'ye öyle güzel alanlar yapmış ki evde görmelisin... Bezsiz bebek felsefesini bilmiyorum, bir ara paylaşır mısın? keşke elimizde olsak ta daha çok şeyler yapabilsek kuzucuklara...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esrammmm bende senden 'serenin montessori halleri' diye bir post bekliyorum öyleyse :)
      Sağol kuzum begenmene sevındım :)
      Bezsiz bebeği en kısa sürede yazıcam inşallah. Tabi bizim yaşadığımız kadarını :) tuvalet iletişimi diye bir oku istersen canım. Çok öptum

      Sil
    2. tamam canım okuyayım.. gerçi anneye çok iş düşüyordur eminim, annem kabul etmeyebilir :):)
      :D Tabii, resim çekeyim bi post yaparım inşallah annemin evinden :)

      Sil
    3. bitanem elbette düşüyor anneye görev ama bu süreci illaki yaşayacak anneannesi sare kuzusuyla tuvalet eğitiminde...inatlaşma başlamadan, anneyi veya ilgilenen kişiyi memnun etmenin halen çocuk önemli olduğu dönemde ne kadar erken başlanır ve çiş/kakanın tuvalete ait olduğu fikri kabul ettirilirse o kadar kısa sürüyormuş tuvalete alışması.
      ben zeyneple yaklaşık 2 aydır iletişim halindeyim. elbette kesintilere uğruyor. evde altı açık gezmesine izin veriyorum ama dışarda bunu yapamıyorum çünkü kaçaklar oluyor haliyle...ama şimdi zeynep yaparken bile olsa 'çişşşş' diye sinyal veriyor çok bariz...yani farkında ve rahatsız oluyor.
      kakasını genel olarak yakalıyoruz. takip ediyorum. istisnalar dışında kaka saatide belli oldugu için ona göre klozete oturtuyorum. kitap veriyorum eline, şarkı söylüyoruz..oyalıyorum. hoppp bir bakıyorum kaka gelmiş...kalkınca tuvalet kagıdını kendi kopartıyor..eğilip popoyu siliyor ve wcye atıyor..sonrada el sallıyor kakasını...'baaaa bayyyyy' diyor...hatta öpücük bile atmışlığı var itiraf ediyorum:)))
      yani tuvaleti keyifli hale getiriyoruz. karnını doyurmak gibi, uykusu gelince uyutmak gibi bir ihtiyaç buda..
      keşke daha erken başlasaydım diyorum...inşallah rabbim nasip ederde 2.yi doğurursam hemen başlıycam:)))

      Sil
    4. maşallah Zeynebime. Sare de kaka geldiğinde rahatsız olduğunu belli ediyor. Genellikle yaptıktan hemen sonra elimizden tutup kaka diye odaya getiriyor bizi. Bu kadarına bile çok şükür tabii. Zaten bu kadar sorumluluğu anneme yüklediğim için içim sızlıyor bir de bunu yaparsam rahat uyuyamam ben :(

      Sil